top of page

Συναισθηματική εξάρτηση

Έγινε ενημέρωση: 20 Φεβ 2021

Είναι τα προβλήματα τύπου:

  • "Δεν μπορώ να φανταστώ πώς να ζήσω χωρίς τον..."

  • "Μου λέει ότι δεν έχουμε μέλλον, αλλά δε σταματάει την σχέση και εγώ δε μπορώ να φύγω" κτλ. ⠀

Ένα από τα πιο συχνά ζητήματα που συναντάμε στην ψυχοθεραπεία

όταν μιλάμε για ερωτικές σχέσεις είναι η συναισθηματική εξάρτηση. ⠀

Η συναισθηματική εξάρτηση συμβαίνει για 3 κυρίους λόγους: ⠀ 1. Τραύματα της παιδικής ηλικίας π.χ. ο μπαμπάς δεν έδειχνε αρκετή προσοχή και φροντίδα στη μικρή του κόρη. Πιθανώς γενικά ήταν κρύος, σπάνια διαθέσιμος, συναισθηματικά αδιάφορος και τώρα το εσωτερικό σας παιδί αναζητάει αγάπη και στοργή από έναν άνδρα με παρόμοιο ‘ψυχρό’ ψυχολογικό προφίλ. Μια γυναίκα μετατρέπεται στο μικρό κορίτσι που ψάχνει τη δεύτερη ευκαιρία να κερδίσει την έγκριση του «μπαμπά». Στην ψυχολογία αυτό ονομάζεται "προβολή" - όταν οι συναισθηματικές προσδοκίες από ένα άτομο μεταφέρονται σε άλλο. ⠀ 2. Ασταθής προσωπικότητα. Η σταθερή προσωπικότητα βασίζεται πάνω στην

  • ανεξαρτησία,

  • ωριμότητα,

  • υγιή αυτοπεποίθηση. ⠀

Μια ασταθής γυναικά έχει ανάγκη την υποστήριξη από μια σταθερή προσωπικότητα - για αυτό ψάχνει έναν ισχυρό, σίγουρο, χαρισματικό σύντροφο (Το θέμα είναι ότι ένας τέτοιος σύντροφος θέλει να συναναστρέφεται με παρόμοιους – ώριμους και υγιείς.  Από την άλλη για τους χειριστές, ναρκισσιστές και τοξικούς ανθρώπους οι γυναίκες με ασταθή προσωπικότητα αποτελούν εύκολα θύματα). ⠀ 3. Μοναδική πηγή ευτυχίας. Όταν ένας τομέας της ζωής ή ένα άτομο είναι υπεύθυνο για όλη την ευτυχία και τη χαρά που βιώνετε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή αυτογνωσία. ⠀ Ουσιαστικά αποφεύγετε να δημιουργείτε την ευτυχία στη ζωή σας και περιμένετε να το κάνει κάποιος άλλος. Το αίσθημα πληρότητας απαιτεί προσωπική ανάπτυξη από πολλές πλευρές. Και δυστυχώς ένα άτομο δεν μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής.






3 αρχές για μια υγιή σχέση ⠀


Η σχέση  πρέπει να είναι ΔΙΑΦΑΝΗΣ. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι απολύτως σαφείς για το πώς αισθάνονται, να ξέρουν πώς αντιμετωπίζονται οι ίδιοι και τι αναμένεται από αυτούς.


Σε μια σχέση το άτομο πρέπει να νιώθει ΚΑΛΥΤΕΡΑ από ό, τι χωρίς αυτή τη σχέση. Μόνο εκείνοι που δε φοβούνται να είναι μόνοι και μπορούν να ζήσουν χωρίς το ζευγάρι οικοδομούν αρμονικές σχέσεις.


Η σχέση πρέπει να είναι ΙΣΗ. Αν σε ένα ζευγάρι κάποιος εξαρτάται από τον άλλο, κάποιος αγαπά και ο άλλος δεν το κάνει, ο ένας συνεχώς δίνει και ο άλλος τον χρησιμοποιεί, τότε μιλάμε για εξάρτηση ή συνήθεια.⠀

365 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Ζήλια

Comments


bottom of page