top of page

Υποχονδρίαση. Φόβος για την υγεία

(Για σένα που πιστεύεις ότι πάσχεις από μια σοβαρή ή απειλητική ασθένεια που ακόμα δεν έχει διαγνωστεί)


Η υποχονδριακή διαταραχή επηρεάζει τους ανήσυχους και ευαίσθητους ανθρώπους. Νιώθουν συνεχώς σαν να είναι άρρωστοι με κάτι αν και τίποτα δεν απειλεί την υγεία τους. Ένας υποχόνδριος μπορεί να πιστεύει ότι κάποιο όργανο του δεν λειτουργεί σωστά παρά τα συμπεράσματα των γιατρών ότι είναι καλά.


Η υποχονδρίαση είναι ένας προστατευτικός ψυχικός μηχανισμός που σας επιτρέπει να μεταφέρετε το άγχος από μια περιοχή στην άλλη.

Αρχικά υπάρχουν κάποια προβλήματα που σας ταλαιπωρούν, πχ

  • Συγκρούσεις στην οικογένεια

  • Τοξική σχέση

  •  Εξετάσεις

  • Αστάθεια στην δουλειά

  • Χρέη

Όταν αποφεύγουμε τα δυσάρεστα καθημερινά προβλήματα προσπαθούμε να κρυφτούμε από τα ανεπιθύμητα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτά. Το ισχυρότερο συναίσθημα που εξαφανίζει όλα τα άλλα είναι ο Φόβος του Θανάτου (ένστικτο αυτοσυντήρησης). Έτσι ένα άτομο γίνεται υπερ-καχύποπτο για την υγειά του, στην συνέχεια βρίσκει κάποια συμπτώματα, υποψιάζεται μια διάγνωση και τρέχει στους γιατρούς για να την επιβεβαιώσει.

Οι δυσφορίες υποχονδριακής φύσης θα σας ενοχλούν όσο υπάρχουν εσωτερικές ασυμφωνίες και κατασταλαγμένα συναισθήματα. Δηλαδή, όσο ισχυρότερο είναι το σωματικό και ψυχολογικό άγχος από ένα δυσάρεστο γεγονός της ζωής σας, τόσο ισχυρότερη είναι η φοβική αμυντική αντίδραση (φόβος για την υγεία).



145 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page